• OBJAVLJENO: 01-04-2021
  • u: 14:27

Ususret Svjetskom danu svjesnosti o autizmu podržali smo kampanju „Zablistaj“ nastalu kao odgovor na prevladavajuće stavove društva koji osobe s poremećajem iz spektra autizma stavljaju u inferioran položaj.

Cilj ove kampanje je podići razinu svijesti društva o poremećaju iz spektra autizma, približiti javnosti teškoće s kojima se ova populacija susreće te osvijestiti društvo da je i ono samo nužna karika u lancu unaprjeđenja života ovih osoba. Anić Outdoor je dao svoj doprinos i stavio na raspolaganje svoju digitalnu mrežu kako bi ove važne poruke dosegle što brojniju publiku.

Sa svrhom ostvarenja navedenog cilja izrađen je animirani film koji na simboličan način prikazuje prepreke s kojima se susreću osobe s poremećajem iz spektra autizma. Glavni lik animiranog filma je Zvijezda koja na simboličan način predstavlja osobu s poremećajem iz spektra autizma koja se nalazi u različitim svakodnevnim situacijama i mjestima na kojima nailazi na prepreke koje je sputavaju u svakodnevnom funkcioniranju.
Prikazom animiranog filma želi se približiti svakom pojedincu u društvu, od najmlađih do najstarijih, kako bi svima na prihvatljiv i shvatljiv način približili teškoće s kojima se svakodnevno susreću osobe s poremećajem iz spektra autizma.

Projekt je osmislila studentica Mia Rajda s Visokog učilišta Algebra s kolegicama s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Janom Korlević i Anom Knežević te kolegicom Katarinom Užarević s Hrvatskog katoličkog sveučilišta. Cjelokupna kampanja je izrađena u suradnji s Udrugom za autizam Zagreb, uz podršku Centra za autizam Zagreb i Saveza udruga za autizam.