Zašto vanjsko oglašavanje i dokaz da radi – Anić Outdoor

ZAŠTO VANJSKO OGLAŠAVANJE?

Urbana populacija današnjice provodi više vremena izvan kuće nego ikada prije. Upravo zbog toga prilika za angažman, ili tzv. engagement, i interakciju s potencijalnim i postojećim kupcima je posvuda. Vanjsko oglašavanje ili Out-of-Home (OOH) obuhvaća statične i digitalne plohe koje donose oglašivački sadržaj u svako urbano vanjsko okruženje. Više od 90% prolaznika primjećuje vanjski oglas svaki tjedan, 2/3 istih obavi kupnju proizvoda ili usluge čiju su reklamu primijetili na vanjskoj plohi, a više od 50% prolaznika pretraži proizvod ili uslugu online neposredno nakon što primijete oglas izvan svog doma. Niti jedan drugi medij, čak ni digitalni komunikacijski kanali zajedno, nemaju doseg kao vanjsko oglašavanje.

Vanjsko oglašavanje pruža priliku za kontekstualnu komunikaciju za pamćenje na način da učinkovito doseže do svih demografskih skupina 24h dnevno, odnosno prati potrošača tijekom njegovog cijelog dana.

Broj komunikacijskih kanala raste, a time publika postaje fragmentirana. Rastući broj uređaja koji se međusobno natječu za našu pozornost smanjuju individualni doseg i efikasnost komunikacije oglašivača. Ipak, vanjsko oglašavanje ostaje ključni medij koji okružuje publiku u njihovom svakodnevnom okruženju; svi novi oblici komunikacijskih kanala su online zbog čega je digitalno tržište više fragmentirano od offline tržišta.

Važno je znati da online komunikacijski kanali zajedno, kao niti jedan drugi medij zasebno nemaju doseg kao vanjsko oglašavanje. Pročitajte više o vanjskom oglašavanju na našem blogu.

DOKAZ DA DJELUJE

87%

Osoba tvrdi da je primijetilo vanjski oglas u zadnjih tjedan dana

62%

Pretražuje proizvod/uslugu online ili posjeti društvenu mrežu proizvoda/usluge nakon što vidi vanjski oglas

75%

Posjeti trgovinu/webshop/restoran, pogleda film ili kupi kartu za koncert/događanje nakon što vidi vanjski oglas

VANJSKO OGLAŠAVANJE IMA VEĆI DOSEG OD BILO KOJEG DRUGOG MEDIJA


Izvor: Out and About, Route Outdoor Media Analytics

VANJSKO STATIČNO I VANJSKO DIGITALNO OGLAŠAVANJE – KOJA JE RAZLIKA?

Vanjsko statično oglašavanje

Vanjsko oglašavanje na statičnim plohama velikih formata je jedan od najučinkovitijih načina oglašavanja jer prenosi poruku 24h dnevno bez prekida. Zahvaljujući velikom formatu oglašavanje na bigboardima i srodnim formatima oduvijek služi za promociju i predstavljanje tvrtki, proizvoda i usluga za koje svi moraju znati. Biti prisutan na ovakvom formatu upućuje da se pozicionirate kao najznačajnija i najugledanija tvrtka u svojoj industriji. Upravo ovaj tip oglašavanja dokazano najviše djeluje na povećanje tržišnog udjela.

Vanjsko digitalno oglašavanje

Vanjsko digitalno oglašavanje je suvremeni oblik vanjskog oglašavanja koji doseže do urbane i mobilne populacije. Danas više od polovice svjetske populacije živi u gradovima ili urbanim sredinama, a očekuje se da će ta brojka narasti na 60% do 2050. Ovaj oblik oglašavanja podržava video oglase i interaktivni sadržaj prolaznicima dostupan na mikrolokacijama urbanih gradskih sredina.