• OBJAVLJENO: 16-04-2024
  • u: 11:39

U svijetu gdje se ekološka pitanja sve više ističu, industrija vanjskog oglašavanja (Out-of-Home, OOH) prelazi na održive prakse kako bi smanjila svoj ekološki otisak.

Jedna od ključnih komponenti ove transformacije je promjena u ophođenju materijalima koji se koriste kao reklamna platna za billboarde.

Održiva praksa u akciji

Kao jedna od vodećih tvrtki u Hrvatskoj, odlučili smo preuzeti odgovornost za nusprodukt naše industrije te zatvaramo krug plemenitom svrhom reciklirajući reklamna platna koja se koriste u OOH oglašavanju.

Dok jedni to gledaju kao nusprodukt, u Anić Outdooru vidimo resurs, imovinu iz koje stvaramo nešto svrhovito te kroz projekt ReRun izrađujemo namjenske ruksake i torbe po mjeri, posebno izrađene za potrebe vatrogasaca i HGSS-a. 

Što kažu istraživanja?

Izvješće iz 2021. godine, izrađeno u suradnji s KPMG-om utvrđuje da je Out of Home (OOH) najodrživija platforma za oglašavanje robnih marki, radi pri najnižoj potrošnji energije i proizvodi najmanju količinu emisije ugljika pri gledanju te po prikazivanju.

Primjerice, OOH sektor u Ujedinjenom Kraljevstvu predstavlja manje od 1% unutarnje potrošnje energije ICT sektora godišnje. Veliki broj osobnih uređaja u upotrebi, plus mreže za prijenos podataka i podatkovni centri koji omogućuju na njih otpada 99,4% godišnje potrošnje ICT energije.

Održivost u OOH oglašavanju_istraživanje
Izvor: 20240325141012_Sustainability-in-OOH-Report.pdf (outsmart.org.uk)

Kad suzimo fokus na potrošnju energije unutar oglašivačkog sektora, udio OOH-a ostaje nizak. U usporedbi s drugim medijima, OOH održava potrošnju energije u skladu ili nižom od svoje tržišni udio prihoda (3,7% tržišnog udjela prihoda naspram 3,3% udjela od godišnja potrošnja energije za oglašavanje).

Grafikon prikazuje potrošnju energije podijeljenu s oglašivačkom potrošnjom svakog medija kako bi prikazali prosječne sate u vatima koje generira svaki medij po dolaru uloženom u medije.

*AA/WARC 2023


U konačnici, održivost u OOH oglašavanju nije samo trend, već postaje nužnost kako industrija napreduje prema odgovornijim praksama. Integracija održivih inicijativa ne samo da pomaže u smanjenju ekološkog otiska već može biti i ključna prednost u privlačenju osviještenih potrošača i brendova. Kroz inovaciju i angažman, OOH industrija može igrati važnu ulogu u promicanju održivog razvoja i odgovornog poslovanja.

Upravo iz navedenih razloga smo izrazito ponosni što u Anić Outdooru recikliramo reklamne cerade kroz naš projekt ReRun. Iako smo se posvetili izradi opreme za spašavanje za hitne službe, intenzivno radimo na lansiranju više različitih tipova torbi za svakodnevnu upotrebu koje su dostupne na našem webshopu!

Zahvaljujući dobroj volji naših klijenata iskorištena reklamna platna se sada u 80% više slučajeva recikliraju umjesto da se skladište ili uništavaju. Također, zahvaljujući povjerenju ukazanom od strane hitnih službi, JVP Zagreb, HGSS te dobrovoljna vatrogasna društva diljem Hrvatske se kontinuirano opremaju ruksacima, torbama i vrećama koje su čvrste, vodootporne te dugog vijeka.

U proizvodnju opreme uključeni su lokalni proizvođači iz Petrinje i Zagreba, a iako pojedine tvrtke također recikliraju svoja reklamna platna, naš je projekt ReRun svojom svrhom i uključivanjem hitnih službi jedinstven u svijetu. Više informacija o ReRun projektu pronađite na linku.